Selecteer een pagina

Omgaan met zenuwen voor een wedstrijd

Op oktober 4, 2021 door Maartje

Zenuwen voor een wedstrijd, ik denk dat ze bij meer mensen wel voorkomen dan niet. Zenuwen zijn heel normaal en een beetje gezonde spanning hoeft ook helemaal geen probleem te zijn. Het wordt echter wel een probleem wanneer je zenuwen zo in de weg staat dat je niet kunt presteren.

omgaan met zenuwen voor een wedstrijd: stress curve

Omgaan met zenuwen voor een wedstrijd: 6 tips

 1. Haal jezelf niet neer!
  Zorg voor positieve selftake. ‘Het wordt een uitdaging maar ik ga dit doen’, werkt een stuk beter dan ‘ik ga dit niet kunnen, hoe ga ik dit overlezen?!’. Schrijf eventueel voor je race uit wat jouw sterkte punten zijn en neem dat lijstje door voor de wedstrijd.
 2. Zorg voor een ‘wat als’ plan.
  Schrijf de dingen op waar je bang voor bent, zet daarachter hoe je die kunt voorkomen. Maak een derde colum waarin je schrijft wat je kunt doen als het toch gebeurt.
 3. Wees voorbereid.
  Heel eerlijk, als je aan de start staat en weet dat je het werk niet hebt gedaan maakt dat onzeker. Als je daar staat en kunt zeggen: ‘ik heb het werk gedaan, ik ben er klaar voor, ik heb alles al geleverd en vandaag is nog de kerst op de taart’, dan ga je er met een stuk meer zelfvertrouwen in.
 4. Doe wat werkt voor jou (of vindt uit wat dat is).
  Ga je in je eigen bubbel of vind je afleiding fijn en ben je liever gewoon nog gezellig onder de mensen. Vind je eigen routine en wees daarin ook duidelijk naar anderen.
 5. Stel een realistisch doel.
  Ga je voor een bepaalde uitslag, een bepaalde tijd, ga je voor fijn de finish halen of ga je kosten wat kosten zorgen dat je die finish haalt? Met een realistisch doel wordt de druk minder groot.
 6. Focus op je ademhaling en visualiseer.
  Even 5 minuten zitten met de aandacht op je ademhaling gevolgd door een visualisatie van de wedstrijd kan een hele goede methode zijn.

You got this! Ga knallen en plezier maken!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me ook hier

Hi, ik ben Maartje! Als gecertificeerd sportvoedingsconsulent, sportfysiotherapeut, hormooncoach en triathlon trainer help ik je met je gezonde leefstijl en je sportieve droomdoelen. Hier op mijn blog vind je tal van lekkere en gezonde plantaardige recepten, informatie over voeding, sport en mindset. Meer informatie over mij kun je hier vinden.
Groetjes Maartje 

All Women’s endurance club

Mijn boek Menstrueren en presteren

presteren kun je leren podcast

Één op één coaching

Mijn boek plantaardig presteren

Atlijd op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste content, acties en evenementen.